[:ro]Certificatul energetic act obligatoriu la vănzarea sau închirierea unui imobil.  [:]

[:ro]Certificatul Energetic este un act OBLIGATORIU la incheierea tranzactiilor imobiliare incepand cu 19 iulie 2013. Astfel, proprietarii vor fi obligati sa aiba, de vineri 19 iulie, certificatul de performanta energetica a cladirilor atunci cand vor vinde sau inchiria un aprtament sau o casa, contractele incheiate in lipsa acestuia putand fi anulate.

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Actul normativ a fost publicat în 20 mai în Monitorul Oficial si a intrat în vigoare vineri, 19 iulie.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament) va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii.

Totodata, în anunturile de vânzare sau închiriere, proprietarul ori administratorul cladirii sau apartamentului va da si informatii din certificatul energetic.

La încheierea contractului de vânzare-cumparare, proprietarul este obligat sa îi dea cumparatorului certificatul energetic în original.

Contractele de vânzare-cumparare sau închiriere încheiate în lipsa certificatului energetic sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate în justitie de catre partiile care au încheiat documentul sau de catre terti.

De asemenea, la data înregistrarii contractului de vânzare-cumparare, respectiv de închiriere, proprietarul este obligat sa depuna la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic.

IMPORTANT!

Auditorul energetic este obligat, conform legii, sa faca o vizita la locuinta care trebuie certificata energetic! Nu acceptati sa platiti un pret mai mic pentru un ACT facut prin telefon, care poate fi oricand contestat si eventual anulat!

Sursa : www.ImobiliareMag.ro

 

 [:]

Lasă un răspuns