[:ro]Minerii de la Paroşeni şi Uricani continuă protestul[:]

[:ro]Minerii de la Paroşeni şi Uricani continuă şi vineri protestul declanşat luni, când aproximativ o sută de persoane s-au blocat în subteran.

Ei sunt nemulţumiţi că ar urma să fie concediaţi colectiv la începutul anului viitor, odată cu închiderea exploatărilor.

Protestul merge înainte chiar dacă mai multor mineri li s-a făcut rău în ultimele zile, după cum transmite corespondentul RRA, Ilie Pintea: „Protestul Minerilor de la Paroşeni şi Uricani a ajuns în cea de-a cincea zi, iar ortacii nu vor să renunţe, în ciuda problemelor de sănătate care încep să apară pe fondul stresuluui.

Ieri după-amiază, toţi cei aproape o sută de protestatari au ieşit din mină pentru un control medical, iar patru dintre ei au ajuns la spital din cauza hipertensiunii şi a glicemiei peste valorile normale.

Preşedintele Sindicatului Huila, László Domokos, a precizat că doi dintre ei au revenit în subteran după ce au primit îngrijiri medicale.

Minerii spun că, dacă revendicările lor nu sunt luate în seamă, de mâine intră în greva foamei şi au cerut prezenţa în Valea Jiului a premierului demis, Viorica Dăncilă.

Ei solicită un act normativ care să le garanteze protecţia socială după disponibilizare, adică un venit lunar de completare acordat timp de doi ani şi consemnarea acestei perioade ca vechime în muncă.

Ordonanţa 36, care prevedea aceste drepturi, a expirat anul trecut, iar un act normativ similar a primit aviz negativ de la Ministerul Finanţelor.”

Sursa www.romania-actualitati.ro/[:]

Lasă un răspuns